fbpx

Huidonevenheden

Steelwratjes, vetbobbeltjes en andere goedaardige maar storende huidoneffenheden. Veel mensen storen zich er dagelijks aan.De oneffenheden zijn niet altijd zichtbaar, maar het is heel vervelend om ze te voelen. Naarmate we ouder worden,krijgen we meer en meer huidoneffenheden en ouderdomsplekken. De een heeft last van een enkele, de ander van een veelvoud.Meestal zitten ze op het lichaam onder de kleding, maar soms ook op zichtbare plekken. In de meeste gevallen zijn deze plekjes onschuldig. De meest voorkomende worden hieronder kort toegelicht.

 • Fibromen (steelwratjes)

  Fibromen zijn goedaardige kleine uitstulpinkjes van de huid die kunnen verschillen in grootte.  Ze zijn over het algemeen huidkleurig, maar kunnen ook licht gepigmenteerd zijn. Deze steelwratjes komen voornamelijk voor in het gelaat,hals en onder de oksels .Het is niet helemaal duidelijk hoe fibromen ontstaan. Wel is er een relatie met overgewicht en hormone, vaak ontstaan fibromen bij vrouwen na de menopauze

 • Cherry angiomen (Kersenwratjes)

  Cherry angiomen zijn goedaardige huidaandoeningen. Ze komen veel voor en zijn een onschuldige huidaandoening.In de puberteit kunnen deze rode zwellinkjes ontstaan, maar in de meeste gevallen ontstaan ze op middelbare leeftijd.
  Daarna kan het aantal angiomen toenemen. Vrijwel iedere oudere persoon kan er één of meerdere op zijn lichaam hebben.

 • Verrucae seborrhoïcae (ouderdomswratjes)

  Verruca seborrhoïcae zijn goedaardige vlakke, ronde, geel tot donkerbruine huid aangroeisels  en ontstaan meestal op volwassen leeftijd. Deze ouderdomswratjes komen voornamelijk voor op de romp en in het gelaat en kunnen als cosmetisch storend worden ervaren.

 • Xanthelasma (cholesterolophopingen onder de ogen)

  Xanthelasma is een gelige platte vetophopingen rondom de ogen. Het kan zich manifesteren zowel op het bovenste ooglid als het onderste.
  Het begint vaak met een klein bultje en breidt zich daarna uit tot een groter plekje net onder de huid. Xanthelasma komt vaak voor bij mensen
  van gemiddelde leeftijd en ouderen.

 • Dermatosis papulosa nigra

  Dermatosis papulosa nigra zijn kleine donkerbruin tot zwart gekleurde verheven plekjes, die vooral voorkomen bij mensen met een gepigmenteerde huid. De voorkeursplaatsen voor de vlekjes zijn het gelaat en de hals. . De aandoening betreft waarschijnlijk een gepigmenteerde variant van verruca seborrhoïca (wrat) en is onschadelijk. Wel kan het cosmetisch storend zijn en wat irritatie geven door het schuren van kleding of sieraden.

Intake

Om de huidoneveneden zo goed mogelijk te behandelen, vindt er eerst een uitgebreid vrijblijvend intakegesprek plaatst waarbij de huidtherapeut uw huid beoordeelt. De huidtherapeut zal een persoonlijk behandelplan opstellen en deze met u bespreken. Voor de behandeling van huidonvenheden wordt coagulatie gebruikt. Ook worden er voor -en na- foto’s gemaakt om zo het resultaat goed te kunnen evalueren. De thuisadviezen die noodzakelijk zijn om de behandeling te ondersteunen zullen ook besproken worden.

fibromen (steelwratjes)

Cherry angiomen (kersenwratjes)

Verrucae seborrhoïcae (ouderdomswratjes)

Xanthelasma (cholesterolophopingen onder de ogen)

Dermatosis papulosa nigra

Afspraak maken

Wil je een afspraak inplannen?
Menu