fbpx

Pigmentstornissen

De zon is de meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken (hyperpigmentatie) in de huid, daarnaast kunnen hormonale schommelingen, ouderdom en erfelijkheid hierin een rol spelen. Pigmentvlekken zijn opeenhopingen van pigment (melanine) en zijn te herkennen aan de donkere verkleuringen van de huid. De meeste pigmentvlekjes kunnen geen kwaad maar kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren. De meest voorkomende pigmentstornissen worden hieronder kort toegelicht.

Lentigo (ouderdomsvlek)

De lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd, komt met name voor op het gelaat en op handruggen. Voornamelijk bij mensen met een licht huidtype die veel blootstaan aan zonlicht. Een lentigo is een zeer vaak voorkomende en goedaardige bruingekleurde huidafwijking die optreedt bij mensen vanaf de middelbare tot oudere leeftijd. In enkele gevallen kan een lentigo zich kwaadaardig ontwikkelen (huidkanker). In dat geval wordt de vorm en de kleur van de vlekjes grilliger. Wij adviseren om naar de huisarts te gaan als een vlekje verandert van grootte, kleur of wanneer het klachten geeft. Blijft het vlekje hetzelfde dan kunnen de ouderdomsvlekken bijvoorbeeld met lasertherapie,  coagulatie of chemische peelings goed behandeld worden.

Melasma (Zwangerschapsmasker)

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking die vaak na de bevalling weer verdwijnt. . De donkere vlekjes vallen vooral op na blootstelling van de huid aan zonlicht of aan kunstmatige ultraviolet (UV) stralen (zonnebank). Melasma komt voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Zeer zeldzaam komt melasma ook voor bij mannen. Belangrijk is om de huid tegen de zon te blijven beschermen met een hoge zonbeschermingsfactor. Voor de behandeling van Melasma bieden wij verschillende behandelingen aan zodat elke huidtype resultaat gericht behandeld kan worden. Zo hebben wij bij Huidkliniek Dreamskin uit lasertherapie, medische peeling en Cosmelan.

Postinflammatoire hyperpigmentaties (PIH)

Post-inflammatoire hyperpigmentatie, ook wel bekend als hyperpigmentatie veroorzaakt door een ontsteking, is een soort hyperpigmentatie die het gezicht en het lichaam beïnvloeden. Deze aandoening ontstaat meestal als een reactie op een ontsteking (zoals acne, atopische dermatitis of psoriasis) of letsel (bijvoorbeeld als gevolg van microdermabrasie, een chemische peeling of lasertherapie). Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval. PIH van de donkere huid is lastiger te behandelen in verband met het verhoogde risico op pigmentverschuivingen in de omliggende huid. Afhankelijk van de mate en ernst van de aandoenning kan voor lasertherapie, medische peeling of  cosmelan behandeling gekozen worden.  Bij deze vorm van hyperpigmentatie is dagelijkse zonnebescherming erg belangrijk.

Vitiligo

Vitiligo is een onschuldige aandoening waarbij de huid en ook het haar pigment verliezen. Dit ontstaat door het verdwijnen van de pigmentcellen in de huid. Vitiligo kan voor de patiënt een belangrijk en belastend probleem zijn dat in sommige gevallen ook consequenties kan hebben voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen van de patiënt. pigmentcellen in de huid, verliezen huid en haren hun kleur. Vitiligo is een familiaire auto-immuunziekte. Het immuunsysteem valt hierbij lichaamseigen weefsels aan. Behandeling is niet noodzakelijk en geeft vaak ook geen volledig herstel. Voorbeelden van behandeling zijn hormooncrèmes (corticosteroïden), lichttherapie (PUVA en UVB), huidtransplantaties of camouflage. Goede zonbescherming is noodzakelijk vanwege het gebrek aan pigment in de huid. Wij hebben bieden camouflagetherapie waarbij zeer goed dekkende camouflagecrème wordt gebruikt van Dermacolor.

Naevus (moedervlek)

Een naevus is een goedaardige, licht tot donker gekleurde (soms verheven) vlek van de huid. Naevi ook wel bekend als moedervlekken, kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meeste ontstaan tussen de leeftijd van 3 en 40 jaar. Erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd zijn factoren die van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen van een naevus. In enkele gevallen kan een naevus zich kwaadaardig ontwikkelen tot een melanoom (huidkanker), de vorm en kleur van de naevus worden grilliger. Behandeling is dan noodzakelijk door een medische specialist. Wij kunnen op verwijzing van de huisarts of een medische specialist alleen goedaardige moedervlekken behandelen doormiddel van coagulatie.

Intake pigmentstornissen

Om de pigmentvlekken zo goed mogelijk te behandelen, vindt er eerst een uitgebreid vrijblijvend intakegesprek plaatst waarbij de huidtherapeut uw analyseerd. De huidtherapeut zal een persoonlijk behandelplan opstellen en deze met u bespreken. Ook worden er voor -en na- foto’s gemaakt om zo het resultaat goed te kunnen evalueren. De thuisadviezen die noodzakelijk zijn om de behandeling te ondersteunnen zullen ook besproken worden.

Behandeling pigmentstornissen

Bij Huidkliniek Dreamskin bieden wij verschillende mogelijkheden voor het behandelen van pigmentstornissen. De huidtherapeut zal een persoonlijk behandelplan opstellen en deze met u bespreken Afhankelijk van de huidskleur, hoeveelheid aanwezige pigment en het behandelgebied wordt er een keuze gemaakt uit medische peeling, microneedling of cosmelan behandeling. Ook worden er voor -en na- foto’s gemaakt om zo het resultaat goed te kunnen evalueren.Om de resultaten van de behandelingen te optimaliseren, adviseren wij geschikte thuisproducten en een goede zonnebescherming.

Afspraak maken

Wil je een afspraak inplannen?
Menu